Thaiboxning

Thaiboxning (Muay Thai) är en kampsport från Thailand där man tävlar i fullkontakt.

Man använder skenben, knän, och händer i framför allt slag- och sparktekniker, men även kast (med endast armar) är tillåtna. Knockout är tillåtet. Slag ger mindre poäng än sparkar. Det som ger mest poäng är knän in mot höftpartiet gärna ovanför, i njurhöjd.

I Thailand får man även använda armbågar, och de enda skydd som används där är suspensoar och tunna handskar.

I Sverige arrangeras de flesta tävlingar av Svenska Thaiboxningsförbundet. De flesta matcher som arrangeras är D-klass matcher. D-klass innebär att thaiboxaren måste använda kampväst, benskydd, huvudskydd och självklart tandskydd.

 

 

I Sverige används även tjockare handskar än i Thailand. Man följer boxnings- standard när det gäller tjockleken på handskarna (dvs. efter utövarens vikt).

I Thailand omges tävlingarna av ritualer, som att de tävlande framför en dans före matchen som sedan ackompanjeras av thailändsk musik. Denna dans kallas Wai khru ram muay. Under denna dans så brukar thaiboxaren ha en huvudbonad som kallas för Mong Kong (kan liknas vid ett tennisracket utan nät). Dansen som utförs är dels för att driva bort onda andar, och dels för att hedra sin lärare.